HRENDEIT

 

U Anconi se održava radionica projekta Turizam za sve - Tourism4all


  07.02.2020, 15:00h

 

Turistička zajednica grada Šibenika zajedno s 13 hrvatskih i talijanskih partnera provodi projekt Turizam za sve - Tourism4all. U okviru projektnih aktivnosti, između ostalog, održavaju se dvije četverodnevne radionice za predstavnike zaposlenih u turističkom sektoru i predstavnike organizacija osoba s invaliditetom, osoba starije dobi i ostalih interesnih grupa. Na radionici koja se upravo održava u Anconi, pored voditeljice projekta sudjeluje i tajnik Udruge slijepih Šibensko-kninske županije Darko Juras.

- Kroz četiri dana edukacije redale su se brojne zanimljive teme, cijeli niz stručnjaka za različita područja pristupačnosti za pojedine vrste invaliditeta i informacije o potrebnim prilagodbama za turiste koji putuju i odsjedaju u raznim tipovima turističkih objekata. Posebno je istaknuto kako i turisti s invaliditetom i osobe starije dobi imaju pravo ravnopravno se koristiti turističkim sadržajima. Istaknuta je i potreba da se tour operateri, agencije i svi djelatnici u turizmu educiraju za pružanje što kvalitetnijih usluga i kreiranje adekvatnije ponude za osobe s invaliditetom i osobe starije od 65 godina. Taj tržišni segment je nedovoljno iskorišten te postoji ogroman potencijal, kako u ljetovališnom turizmu tako i u kulturnom i gastronomskom – kažu iz Turističke zajednice grada Šibenika koja provodi projekt Tourism4all.

Edukacija u organizaciji udruge Odos iz regije Marche okupila je preko 20 predstavnika brojnih organizacija koje su kroz aktivno sudjelovanje u aktivnostima došle do niza zanimljivih i korisnih zaključaka i novih znanja i vještina koja će prenijeti dionicima u turizmu kroz lokalne radionice i predavanja.

Turistička zajednica grada Šibenika zajedno s Tinom Biluš, predsjednicom Udruge turističkih vodiča Mihovil Šibenik koja je sudjelovala na radionici u Padovi i Darkom Jurasom, tajnikom Udruge slijepih Šibensko-kninske županije planira održati radionicu za turističke djelatnike krajem ožujka.

Pored predavanja, rada u grupama i izlaganja, tijekom boravka u Anconi organiziran je posjet Taktilnom muzeju Omero koji izlaže replike svih najpoznatijih svjetskih kiparskih djela, od antike do modernog doba, u prirodnoj veličini te makete važnijih arhitektonskih remek djela kao sto su Acropola u Ateni i Vatikan. Muzej je namijenjen slijepim osobama i doživljavanju svjetskih kiparskih dostignuća kroz osjetilo dodira, ali je isto tako veoma zanimljiv i ostalim posjetiteljima, najviše školskim ekskurzijama te tako kroz njega godišnje prođe oko 35.000 posjetitelja.

Zadnji dan edukacije posvećen je terenskoj aktivnosti po centru Ancone gdje će grupa pokušati u praksi iskusiti kretanje u kolicima te iz perspektive osoba koje su korisnici kolica, procijeniti koliko je Ancona, kao grad za život i kao turistička destinacija, zaista pristupačna.

Projekt Tourism4all provodi se u okviru programa Interreg Italija - Hrvatska, financiran od Europskog fonda za regionalni razvoj.

Vise informacija o projektu možete zatražiti na email: tourism4all@visitsibenik.hr


SightRun Mobile Application

 

SightRun is a free mobile application that connects the running and tourist sightseeing and uses the GPS system of the mobile phone.


Download the app across Google Play or App Store.

Nextbike

 

Nextbike fährt mit dem Fahrrad in die Nächste Woche. Register for free and pay for the Nextbike-Bike with 250 Points!

Learn more at:  www.nextbike.hr/hr/sibenik/