HRENDEIT

 

TASTE LIKE... MARENDA


  24.04.2024, 11:25h

 

Marenda je obrok između doručka i ručka, tradicionalan obrok koji se jeo između 10 sati ujutro i podneva (na pauzi od posla) te pomagao da se „prebrodi“ glad do glavnog obroka. Marende su nerijetko bili i glavni obrok u danu. Naši stari su je nekoć jeli u tvornicama, na brodogradilištima, u poljima – baveći se teškim fizičkim poslovima, u kojima su imali potrebu za „konkretnim“ obrokom koji će im dati energiju za rad.

Ideja ovog projekta je revitalizirati i sačuvati koncept „marende“ te gastronomskih vrijednosti i tradicijskih gastro običaja Šibensko-kninske županije. Intencija je da se brend „MARENDA“ učini prepoznatljivim i atraktivnim, kako lokalnom stanovništvu tako i stranim posjetiteljima te bi se s vremenom trebao razviti u prepoznatljivu gastro atrakciju koja bi obogatila turističku ponudu naše županije.

Projekt „TASTE LIKE... MARENDA“ će se odvijati kroz šest gastro događanja tijekom 2024. godine, svakog prvog vikenda u mjesecu, na 6 različitih lokacija, počevši od svibnja u Šibeniku, na Maloj loži, zatim u lipnju u Rogoznici,  u srpnju u Kistanjama, u kolovozu u Kninu, u rujnu u Betini te u listopadu u Vodicama.

Za svaki mjesec određujemo gastro temu (ovisno o namirnicama karakterističnim za to doba godine i to podneblje), koju će na svakoj lokaciji pripremati lokalni ugostitelji. Uz marende ide i vino tako da će na svakom događanju gostovati i vinari iz županije, a izmjenjivat će se ovisno o području u kojem se događaj odvija. Uz dobar zalogaj i kapljicu, obavezno ide i pisma pa ćemo na događanjima imati koncerte klapa ili drugih vokalno-instrumentalnih sastava, KUD-ova i sl. Na MARENDAMA ćete moći kupiti i domaće proizvode od lokalnih OPG-ova, a bit će organizirane i edukativne radionice za djecu i odrasle. Vodiči iz UTV Mihovil Šibenik će uprizoriti gastro igrokaze, odnosno vođene gastro ture u kojima ćete imati priliku čuti neke zanimljivosti o spizi i običajima karakterističnim za svaku od navedenih lokacija.

 

POGRAM TASTE LIKE... MARENDA U ŠIBENIKU

SUBOTA, 04.05.2024., OD 10:00-14:00 SATI

TRG IVANA PAVLA II - MALA LOŽA, ŠIBENIK

 

Kostimirani gastro igrokaz “Od brudetože, priko buklije do dišpetože“ - UTV Mihovil Šibenik                             

Jela pripremaju: Konoba Pelegrini & Bistro Visiani

Gostujući vinari: Vinoplod Vinarija Šibenik, Testament Vinarija, Vinarija Rak, Vinarija Baraka

Pijaca na Maloj loži – prodaja domaćih proizvoda od lokalnih OPG-ova

Klapa Sebenico

DJ Žika

Mini slastičarska radionica za djecu: Martina Ristić Stipandžija    
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeLgV8i90YZl-GmcgiqeCDTKnwneHvRFsDIPYPsodXVmuTglg/viewform?usp=sharing

Radionica izrade tradicionalne šibenske kape: Zvonimira Krvavica
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeo6kPGcrOb0XwF_zlvtEKdJgs37VUUJ7PWXZ43UWrex6Usjw/viewform?usp=sharing

* Prijave na Mini slastičarsku radionicu za djecu i radionicu izrade tradicionalne šibenske kape su obvezne, jer je broj sudionika ograničen.


3600 Panorame

 

Otvorite 360 pregled

Visit Šibenik
Mobilna aplikacija

 

Visit Sibenik je aplikacija koja nudi dvije usluge; segment Šibenik Travel - popis privatnog dostupnog smještaja, te "Otkrij Šibenik" vodič po Šibeniku, koji se bazira na svim atrakcijma, kulturno-povijesnim, prirodnim, svim specifičnostima koje čine Šibenik posebnim i servisnim informacijama potrebnim za kvalitetan boravak.

Saznajte više na:  play.google.com