HRENDEIT

 

Proljeće u Šibeniku


  10.05.2023, 12:45h

 

Šibenik, mediteranski grad bogate povijesti, prvi se put spominje već 1066. godine na Božić, u darovnici Petra Krešimira IV.. Krešimirov grad, kako mu se od milja ''tepa'', otkriva povjesne priče koje se ispisuju kroz gradske ulice, tvrđave i spomenike.

Stari dio grada obiluje značajnim spomenicima, a Šibenik je jedan od pet svjetskih gradova koji ima čak dva UNESCO-ova spomenika te se tako smjestio uz bok Londonu, Berlinu, Pekingu i New Delhiju. Katedrala sv. Jakova uvrštena je na UNESCO-ov popis svjetskog kulturnog nasljeđa 2000. godine i najznačajniji je spomenik u staroj gradskoj jezgri.

U šetnji Šibenikom svi lokalci preporučili bi vam obilazak tri kopnene tvrđave – Sv. Mihovil, Sv. Ivan i Barone idealne su lokacije za panoramski pogled na cijeli grad i fotografije koje ćete pokazivati svojim najdražima.

Šibenik otkriva povjesne priče koje se ispisuju kroz gradske ulice, tvrđave i spomenike, a proljeće idealno vrijeme za upustiti se u novu avanturu i  istražiti grad i okolicu. Pregrš je tu aktivnosti za sve one koji svoj odmor žele iskoristiti do kraja, a duži dan, obilje sunca i sve više temperature najbolja su pozivnica za otkrivanje ovog malog raja.

Od velikih valova i otvorenog mora Šibenik čuva Kanal sv. Ante, koji zajedno s tvrđavom sv. Nikole, čini jedinstvena ''morska vrata'' na ulazu u Šibenik. Ako ste ljubitelj prirode, mirisa mora i borova, biciklirajte ili trčite okruženi divnom prirodom i to u kanalu sv. Ante ili pak na šetnici.

Kanal sv. Ante dug je oko 2,5 kilometara, a karakteriziraju ga šume alepskoga bora i hrasta crnike. Uz kanal se proteže šetnica koja povezuje područje od uvale Paninkovac do otočića Školjića pred Tvrđavom sv. Nikole. Za obilazak šetnice u jednom smjeru potrebna su oko dva sata, a omiljena je destinacija domaćima i turistima.

Na Jadriji, stogodišnjem gradskom kupalištu, svoje su mjesto pod suncem pronašli i surferi, u školi surfanja Mali Viganj. Odlična je ovo prilika za sve one koji su ovisni o adrenalinu ili bi se voljeli okušati u nečem novom.

Okolica Šibenika doista je najposebnija u proljeće, kad procvjetaju bademi i ''prate'' vas u stopu. Svaki ljubitelj prirode i aktivnog odmora jednostavno se mora zaustaviti u Nacionalnom parku Krka. Šumovita i kršovita, rijeka Krka najvrednije je ornitološko područje Europe i dom mnogobrojnim endemskim životinjskim vrstama, a svakim novim korakom otkrit ćete nešto novo. S velebnog Skradinskog buka možete se brodom uputiti na izlet na otočić Visovac ili pak na Roški slap ili Torak. Visovac je od 1445. dom franjevačkog samostana Majke od Milosti i Crkve Gospe Visovačke, a u okruženju Visovačkog jezera doista možete nahraniti i dušu i tijelo.

Podno planine Svilaje i kroz Petrovo polje, proteže se rijeka Čikola, a posebno je atraktivna zbog svog kanjona i ziplinea s vjerujemo, najzelenijim pogledom. Nekoliko desetaka metara iznad zemlje, jurite brzinom od 70 kilometara na sat i uživate u pogledu na kanjon rijeke Čikole na putu dugom 1,4 kilometra. Uz pratnju iskusnih vodiča i uz puno pozitivne energije, zabava je zagarantirana kao i posebno iskustvo koje ćete prepričavati godinama.

Izvadite bicikl iz garaže i zaputite se nekom od brojnih biciklističkih ruta županije. Na stranici Bike & Hike pronaći ćete rute po svim vrstama podloga i za sve tipove vožnje. Bez obzira bavite li se biciklizmom profesionalno ili ste pak rekreativac, područje Šibenika i okolice idealno je za vožnju na dva kotača. Pedaliranje i uživanje u prekrasnim stazama, pejzažima i prirodi avantura je koja se ne propušta.

Šibenski arhipelag priča posebnu priču, a svaki lokalac preporučit će vam izlet na Žirje, Kaprije, Krapanj, Zlarin, Prvić ili Kornati. Otok Krapanj najniži je i najmanji naseljeni otok na Jadranu, a njeguje stoljetnu tradiciju ronilaštva, spužvarstva i ribarstva. Zlarin, poznatiji kao otok koralja, pravi je dragulj šibenskog arhipelaga. Možete ga istražiti kajakom ili bike&hike stazama. Na Prviću vas očekuje fantastični memorijalni centar posvećen nadaleko poznatom šibenskom velikanu i izumitelju Faustu Vrančiću. Kameni labirint osamdeset i devet otoka, otočića i hridi u moru – samo mali dio onog što nudi Nacionalni park Kornati kojeg morate posjetiti ukoliko ste ljubitelj divlje prirode.

Miris mora, zrake sunca na licu i brojne aktivnosti koje vam grad i okolica nudi, najbolja su pozivnica za proljeće u Šibeniku.


Dječji vodič

 

Upoznajte se sa sadržajem Dječjeg vodiča i istražujte zajedno s djecom njegove zanimljivosti.


Više na www.djecjivodic.org

Visit Šibenik
Mobilna aplikacija

 

Visit Sibenik je aplikacija koja nudi dvije usluge; segment Šibenik Travel - popis privatnog dostupnog smještaja, te "Otkrij Šibenik" vodič po Šibeniku, koji se bazira na svim atrakcijma, kulturno-povijesnim, prirodnim, svim specifičnostima koje čine Šibenik posebnim i servisnim informacijama potrebnim za kvalitetan boravak.

Saznajte više na:  play.google.com