HRENDEIT

 

Proljeće u Šibeniku


  10.05.2023, 12:45h

 

Šibenik, mediteranski grad bogate povijesti, prvi se put spominje već 1066. godine na Božić, u darovnici Petra Krešimira IV.. Krešimirov grad, kako mu se od milja ''tepa'', otkriva povjesne priče koje se ispisuju kroz gradske ulice, tvrđave i spomenike.

Stari dio grada obiluje značajnim spomenicima, a Šibenik je jedan od pet svjetskih gradova koji ima čak dva UNESCO-ova spomenika te se tako smjestio uz bok Londonu, Berlinu, Pekingu i New Delhiju. Katedrala sv. Jakova uvrštena je na UNESCO-ov popis svjetskog kulturnog nasljeđa 2000. godine i najznačajniji je spomenik u staroj gradskoj jezgri.

U šetnji Šibenikom svi lokalci preporučili bi vam obilazak tri kopnene tvrđave – Sv. Mihovil, Sv. Ivan i Barone idealne su lokacije za panoramski pogled na cijeli grad i fotografije koje ćete pokazivati svojim najdražima.

Šibenik otkriva povjesne priče koje se ispisuju kroz gradske ulice, tvrđave i spomenike, a proljeće idealno vrijeme za upustiti se u novu avanturu i  istražiti grad i okolicu. Pregrš je tu aktivnosti za sve one koji svoj odmor žele iskoristiti do kraja, a duži dan, obilje sunca i sve više temperature najbolja su pozivnica za otkrivanje ovog malog raja.

Od velikih valova i otvorenog mora Šibenik čuva Kanal sv. Ante, koji zajedno s tvrđavom sv. Nikole, čini jedinstvena ''morska vrata'' na ulazu u Šibenik. Ako ste ljubitelj prirode, mirisa mora i borova, biciklirajte ili trčite okruženi divnom prirodom i to u kanalu sv. Ante ili pak na šetnici.

Kanal sv. Ante dug je oko 2,5 kilometara, a karakteriziraju ga šume alepskoga bora i hrasta crnike. Uz kanal se proteže šetnica koja povezuje područje od uvale Paninkovac do otočića Školjića pred Tvrđavom sv. Nikole. Za obilazak šetnice u jednom smjeru potrebna su oko dva sata, a omiljena je destinacija domaćima i turistima.

Na Jadriji, stogodišnjem gradskom kupalištu, svoje su mjesto pod suncem pronašli i surferi, u školi surfanja Mali Viganj. Odlična je ovo prilika za sve one koji su ovisni o adrenalinu ili bi se voljeli okušati u nečem novom.

Okolica Šibenika doista je najposebnija u proljeće, kad procvjetaju bademi i ''prate'' vas u stopu. Svaki ljubitelj prirode i aktivnog odmora jednostavno se mora zaustaviti u Nacionalnom parku Krka. Šumovita i kršovita, rijeka Krka najvrednije je ornitološko područje Europe i dom mnogobrojnim endemskim životinjskim vrstama, a svakim novim korakom otkrit ćete nešto novo. S velebnog Skradinskog buka možete se brodom uputiti na izlet na otočić Visovac ili pak na Roški slap ili Torak. Visovac je od 1445. dom franjevačkog samostana Majke od Milosti i Crkve Gospe Visovačke, a u okruženju Visovačkog jezera doista možete nahraniti i dušu i tijelo.

Podno planine Svilaje i kroz Petrovo polje, proteže se rijeka Čikola, a posebno je atraktivna zbog svog kanjona i ziplinea s vjerujemo, najzelenijim pogledom. Nekoliko desetaka metara iznad zemlje, jurite brzinom od 70 kilometara na sat i uživate u pogledu na kanjon rijeke Čikole na putu dugom 1,4 kilometra. Uz pratnju iskusnih vodiča i uz puno pozitivne energije, zabava je zagarantirana kao i posebno iskustvo koje ćete prepričavati godinama.

Izvadite bicikl iz garaže i zaputite se nekom od brojnih biciklističkih ruta županije. Na stranici Bike & Hike pronaći ćete rute po svim vrstama podloga i za sve tipove vožnje. Bez obzira bavite li se biciklizmom profesionalno ili ste pak rekreativac, područje Šibenika i okolice idealno je za vožnju na dva kotača. Pedaliranje i uživanje u prekrasnim stazama, pejzažima i prirodi avantura je koja se ne propušta.

Šibenski arhipelag priča posebnu priču, a svaki lokalac preporučit će vam izlet na Žirje, Kaprije, Krapanj, Zlarin, Prvić ili Kornati. Otok Krapanj najniži je i najmanji naseljeni otok na Jadranu, a njeguje stoljetnu tradiciju ronilaštva, spužvarstva i ribarstva. Zlarin, poznatiji kao otok koralja, pravi je dragulj šibenskog arhipelaga. Možete ga istražiti kajakom ili bike&hike stazama. Na Prviću vas očekuje fantastični memorijalni centar posvećen nadaleko poznatom šibenskom velikanu i izumitelju Faustu Vrančiću. Kameni labirint osamdeset i devet otoka, otočića i hridi u moru – samo mali dio onog što nudi Nacionalni park Kornati kojeg morate posjetiti ukoliko ste ljubitelj divlje prirode.

Miris mora, zrake sunca na licu i brojne aktivnosti koje vam grad i okolica nudi, najbolja su pozivnica za proljeće u Šibeniku.


Nextbike

 

Nextbike fährt mit dem Fahrrad in der nächsten Woche. Melde dich kostenlos an und bezahle das Nextbike-Bike mit 250 Punkten!

Erfahren Sie mehr unter: www.nextbike.hr/hr/sibenik/

Ein Kinderführer

 

Machen Sie sich mit den Inhalten der Kinderführer vertraut und erkunden Sie diese gemeinsam mit den Kindern seines Interesses.


Mehr dazu www.djecjivodic.org

Šibenik Card

 

Die Šibenik Card ist die nützlichste Hilfe, um Šibenik zu besuchen.


Laden Sie die App von across herunter Google Play.


Weitere Informationen unter: www.sibenikcard.com