HRENDEIT

 

Grad je pozornica!


  27.06.2023, 09:48h

 

Ljeto u Šibeniku za Šibenčane  ''službeno'' počinje kada se zavijori zastava Međunarodnog dječjeg festivala i kad mališani otpjevaju svima dragu pjesmu ''Zdravo maleni''. Grad je to kojem ljeto nikad nije bilo samo čisto more, sunce i razgledavanje povijesnih spomenika

Šibeniku tepaju kako je ''grad festivala'', a onaj najstariji i najznačajniji svakako je MDF koji je već više od 60 godina zaštitni znak Šibenika  jedinstveni festival koji na dva tjedna u Šibenik privuče djecu i odrasle iz svih krajeva kugle zemaljske.

63. put Šibenik postaje pozornica, ulice pršte kreativnošću, a trgovi i ulice  su točke najzanimljivijih susreta, a svaka nova godina iznjedri nove mlade talente i najposebnija prijateljstva. ostave dubok trag. Svaka festivalska priča počinje na ljetnoj pozornici, između šibenske Katedrale i Vijećnice – već sad mitskom mjestu gdje čarolija postaje stvarna, a onda se širi po šibenskim ulicama, trgovima, Hrvatskom narodnom kazalištu i okolnim mjestima županije.  Šibenik je za festivalskih dana mjesto susreta pjesnika i djece, otvorena kinodvorana na starim skalinama Gorice, učionica novinarstva, kiparstva, stripa, filmskog i video snimanja, arhitekture i graditeljstva, pjesništva, slikarstva, dizajna, informatičkog oblikovanja, lutkarstva, glazbe i pokreta.

Ovogodišnji program 24. lipnja otvara ''Ribar Palunko i njegova žena''  u izvedbi Kazališno-koncertne dvorane "Ivana Brlić Mažuranić" , a nakon predstave na nikad življim ulicama, Šibenčani i njihovi gosti uživat će u tradicionalnoj Šibenskoj noći uz vatromet i koncert grupe ''Silente'' .

Već sutradan program se širi na ostale lokacije i svaki je dan savršeno organiziran kako bi svi pronašli sebi najidealniju aktivnost. Zanimljivo je istaknuti i XICS DEL XURRAC -16 drvenih igara u kojoj na Poljani možete sudjelovati za vrijeme festivala.  Zasučite rukave i pridružite se izgradnji prekrasnih drvenih tornjeva inspiriranih katalonskom tradicijom 'Castellsa' ili ljudskih tornjeva. Tombs Creatius stvara zamršene drvene interaktivne igre i instalacije koje su zabavne za cijelu obitelj.

Na Gorici će se vrtjeti dječji filmski klasici poput ''Vuka samotnjaka'' ili ''Družba Pere Kvržice'',  a jedna od zanimljivosti svakako je i ''Opera za bebe – opera Rosa'' za uzrast od jedne godine nadalje.  Zamišljena kao zajedničko interaktivno putovanje za velike i malene, djecu poziva na slobodno kretanje i istraživanje svijeta glazbe, zvuka i pokreta, stvorenog za njih.

Cijeli program Međunarodnog dječjeg festivala možete pogledati OVDJE, a nemojte propustiti provjeriti i raspored radionica.  

MDF svoju zastavu spušta 08. srpnja, kao najčarobniji uvod u programom i festivalima bogato ljeto.

Šibenske tvrđave koje su nekoć štitile šibensku gradsku jezgru, danas su, osim veličanstvenih kulturnih atrakcija, prava glazbena meka koja okuplja najpoznatija svjetska i domaća glazbena imena. Emeli Sandé, José James, Bonobo, Maksim Mrvica samo su neka od imena koja će ove godine zabavljati publiku na Tvrđavi sv. Mihovila. Raspored događanja i više informacija pronađite OVDJE.

Šibenik nudi lepezu raznih programa, a jedan od njih su i Klapske večeri koje se održavaju svakog četvrtka u srpnju, kolovozu i sredinom rujna, u organizaciji Turističke zajednice grada Šibenika.

Ljubitelji šansone i dobre glazbe uživat će na Večerima dalmatinske šansone koje su na rasporedu 18. kolovoza, a u dvije večeri publika ima priliku čuti stare (mnogima omiljene) hitove na večerima starih skladbi. Dan nakon večer je predviđena za nove skladbe, a nesumnjivo, svake godine nekoliko pjesama potpuno osvoji i kritiku i publiku.

Vjerujemo, nema bolje pozivnice za dolazak u Šibenik. Stoga, vidimo se ovog ljeta,  jer Grad je pozornica!


Dječji vodič

 

Upoznajte se sa sadržajem Dječjeg vodiča i istražujte zajedno s djecom njegove zanimljivosti.


Više na www.djecjivodic.org

Visit Šibenik
Mobilna aplikacija

 

Visit Sibenik je mobilna aplikacija kojom lako pronalazite trenutno dostupan privatni smještaj u Šibeniku i okolici. Aplikacija obuhvaća mjesta: Šibenik, Danilo, Donje Polje, Dubrava, Jadrija, Jadrtovac, Lozovac, Raslina, Zablaće, Zaton, Žaborić kao i neke otoke šibenskog arhipelaga ...

Saznajte više na:  play.google.com

 

Facebook