HRENDEIT

 

Brojni su razlozi zašto baš u jesen posjetiti Šibenik


  17.10.2023, 10:37h

 

Četiri čuvarice, impresivna baština, adrenalinske avanture i čarobna priroda čekaju vas ove jeseni u Šibeniku

Iako je klimatološka jesen odavno službeno počela, ljeto još dugo može 'živjeti', poglavito kad su pred vama zanimljiva događanja, adrenalinske avanture i destinacije vrijedne istraživanja. Mnogi će se složiti kako je jesen najljepše  vrijeme za uživanje i otkrivanje novih avantura. Idealan početak je odabir savršene destinacije, a Šibenik će vam ponuditi puno toga. Vrhunska iskustva, famozna gastro ponuda, pregršt otoka i bogata kulturna baština aduti su tog malog mediteranskog grada. Bez velikih ljetnih gužvi, uz dašak vjetra kroz kamene ulice – Šibenčani će vam često reći kako je grad najljepši baš na jesen.

Četiri tvrđave

Ono što će vam lokalci prvo preporučiti svakako je obilazak šibenskih tvrđava. Tvrđava sv. Mihovila najljepša je pozornica Jadrana koja je ugostila brojne svjetske i domaće zvijezde, a jesen vam pruža priliku da je doživite potpuno drugačije. Panoramski pogled koji puca na kanal  sv. Ante, jedinstveni morski ulaz u Šibenik cijeli grad doživljaj je koji se ne propušta. Poseban pogled pruža se i s Tvrđave Barone, gdje možete uživati i u edukativnim sadržajima. Novootvorena Tvrđava sv. Ivana , uz Barone, nudi vam i mogućnost stručnog vodstva kroz sve povijesne detalje, a važno je napomenuti i da je ulaz na obje tvrđave slobodan od studenog do travnja.

S morske strane Šibenik stoljećima čuva tvrđava sv. Nikole, zahvaljujući kojoj grad nikada nije napadnut s mora. Moćna utvrda trokutastog tlocrta uspješno je odolijevala svim napadima, a danas je posebna turističku atrakciju koju možete obići brodom.  Tvrđava koja se 2017. godine upisala na Popis svjetske baštine UNESCO-a jedinstveni je spomenik svjetske graditeljske baštine.

Osim impresivnih tvrđava koje su nekoć služile u obrani od Turaka, dugu i intrigantnu povijest Šibenika svakako ćete najbolje doživjeti šetnjom kroz trgove i ulice gdje vam se na svakom koraku otkriva djelić povijesti.

Adrenalin za svakoga

Nakon upijanja vitamina D i lješkarenja na plažama, vrijeme je za malo adrenalina i aktivnosti koje vam pruža predivna priroda.

Ako ste ljubitelj pješačenja, bicikliranja ili neke druge vrste adrenalinskog uzbuđenja, Šibenik će vam ponuditi ponešto za svakoga. Posebna je ferrata Čikola koja prolazi do teže dostupnih i najljepših dijelova prirode. Uz stručno vodstvo stazu možete prijeći za 2 do 3 sata te uživati u nevjerojatnim vidicima, uskim prirodnim tunelima i neobičnim stijenama jednog od najljepših kanjona u Hrvatskoj.

Nalazi se na samo dvadesetak minuta vožnje od stare gradske jezgre, u blizini Drniša. Ako želite još veće adrenalinsko uzbuđenje, nemojte propustiti vidjeti kanjon Čikole iz ptičje perspektive – kroz zipline.

Ljubitelji bicikliranja mogu birati između nekoliko ruta, poput onih uz degustacije vina, vožnju brodom ili pak rekreacijsku vožnju do Nacionalnog parka Krka. Sve informacije možete pronaći na stranici Bike Tours Šibenik.

Čarobna Krka koja se ulijeva u Jadran u Nacionalni park privlači na desetke tisuća turista, a poseban je doživljaj posjetiti ga u jesen. Tada se otkriva raskoš jesenskih boja, uz umirujući žubor rijeke i posebne zalaske sunca s nekoliko vidikovaca.

Biseri mora

Ako poželite posjetiti otoke, šibensko područje broji ih čak 242. Kristalno čisto more, nedirnuta priroda, mjesta za odmor tijela i duše i tradicija čine naše otoke jednima od najposebnijih u okruženju.

Prvi i najbliži svakako je Krapanj. Najmanji i najniži naseljeni otok Mediterana, Krapanj je specifičan i zbog rasprostranjenih rastilišta spužava i koralja. Otok stoljetne tradicije ronilaštva, spužvarstva i ribarstva od kopna je udaljen svega 300 metara, a lako se možete 'izgubiti' u karakterističnim kamenim uličicama. Svakako ne propustite posjetiti i samostan Sv. Križa, u čijem se muzeju čuvaju brojni primjerci koji donose dašak minulih vremena i svjedoče o životu otoka u prošlim vremenima.

Pitoreskni Zlarin od kopna je udaljen dva kilometra, a broji malo manje od 300 stalnih stanovnika. Prvi je to otok bez plastike, uz čisto more, mediteransko bilje i posebne koralje. Vađenje i obrada koralja najprepoznatljivija je djelatnost ovog jadranskog bisera kojom su se lokalci bavili stotinama godina, a od lipnja ove godine tu je i Hrvatski centar koralja Zlarin koji u potpunosti zaokružuje tradicionalnu priču o koraljarstvu.

 Prvić je najbliži kopnu, a Žirje pak, najudaljenije od kopna. Ipak, bez obzira na koji se otok odlučili nećete pogriješiti jer baš svaki vam može ponuditi mnogo toga.

Kaprije, otok smješten u središtu šibenskog arhipelaga, ime je dobio po mediteranskoj biljci kapara čiji pupoljci služe kao začin. U 14. i 15. stoljeću Kaprije je pripadalo šibenskim plemenitaškim obiteljima, a do kraja 17. stoljeća bio je sklonište za izbjeglice s kopna usred turskih opasnosti. Otok je prepun bogatih maslinika, vinove loze i kapara.

Kornat je najveći otok skupine otoka koja čini i Nacionalni Park Kornati. Otočje je pravi raj za nautičare, ronioce i sve ljude željne odmora bez mobilnog signala. Na Kornat kao i na okolno otočje se može doći brodom ili u organizaciji turističkih agencija.

Autohtona gastronomija

Šibenčani su pravi majstori u pripremanju hrane, ali i u uživanju u autohtonim jelima Autentične konobe, moderni restorani, mediteranska kuhinja i slasni burgeri zadovoljit će i najizbirljivija nepca.

Većina šibenskih restorana i konoba biraju sezonske namirnice domaćih OPG-ova, a često i sami vlasnici uzgajaju svoje proizvode. Važno je i za istaknuti da je šibenski restoran Pelegrini uvršten među svega nekoliko hrvatskih restorana s Michelinovom zvjezdicom koju je dobio 2018. godine., a u inovativnim i ukusnim jelima uživate uz pogled na još jednu ljepoticu na listi UNESCO-a, Katedralu sv. Jakova.

Ne dvojite, jer Šibenik vas čeka.