HRENDEIT

 

TZ Šibenik provodi projekt Tourism4all: U Anconi raspravljaju o pristupačnosti turističkih sadržaja za osobe s invaliditetom i starije osobe


  07.02.2020, 13:02h

 

Turistička zajednica grada Šibenika zajedno s 13 hrvatskih i talijanskih partnera provodi projekt Turizam za sve - Tourism4all. U okviru projektnih aktivnosti, između ostalog, održavaju se dvije četverodnevne radionice za predstavnike zaposlenih u turističkom sektoru i predstavnike organizacija osoba s invaliditetom, osoba starije dobi i ostalih interesnih grupa. Na radionici koja se upravo održava u Anconi, pored voditeljice projekta sudjeluje i tajnik Udruge slijepih Šibensko-kninske županije Darko Juras.

- Kroz četiri dana edukacije redale su se brojne zanimljive teme, cijeli niz stručnjaka za različita područja pristupačnosti za pojedine vrste invaliditeta i informacije o potrebnim prilagodbama za turiste koji putuju i odsjedaju u raznim tipovima turističkih objekata. Posebno je istaknuto kako i turisti s invaliditetom i osobe starije dobi imaju pravo ravnopravno se koristiti turističkim sadržajima. Istaknuta je i potreba da se tour operateri, agencije i svi djelatnici u turizmu educiraju za pružanje što kvalitetnijih usluga i kreiranje adekvatnije ponude za osobe s invaliditetom i osobe starije od 65 godina. Taj tržišni segment je nedovoljno iskorišten te postoji ogroman potencijal, kako u ljetovališnom turizmu tako i u kulturnom i gastronomskom – kažu iz Turističke zajednice grada Šibenika koja provodi projekt Tourism4all.

Edukacija u organizaciji udruge Odos iz regije Marche okupila je preko 20 predstavnika brojnih organizacija koje su kroz aktivno sudjelovanje u aktivnostima došle do niza zanimljivih i korisnih zaključaka i novih znanja i vještina koja će prenijeti dionicima u turizmu kroz lokalne radionice i predavanja.

Turistička zajednica grada Šibenika zajedno s Tinom Biluš, predsjednicom Udruge turističkih vodiča Mihovil Šibenik koja je sudjelovala na radionici u Padovi i Darkom Jurasom, tajnikom Udruge slijepih Šibensko-kninske županije planira održati radionicu za turističke djelatnike krajem ožujka.

Pored predavanja, rada u grupama i izlaganja, tijekom boravka u Anconi organiziran je posjet Taktilnom muzeju Omero koji izlaže replike svih najpoznatijih svjetskih kiparskih djela, od antike do modernog doba, u prirodnoj veličini te makete važnijih arhitektonskih remek djela kao sto su Acropola u Ateni i Vatikan. Muzej je namijenjen slijepim osobama i doživljavanju svjetskih kiparskih dostignuća kroz osjetilo dodira, ali je isto tako veoma zanimljiv i ostalim posjetiteljima, najviše školskim ekskurzijama te tako kroz njega godišnje prođe oko 35.000 posjetitelja.

Zadnji dan edukacije posvećen je terenskoj aktivnosti po centru Ancone gdje će grupa pokušati u praksi iskusiti kretanje u kolicima te iz perspektive osoba koje su korisnici kolica, procijeniti koliko je Ancona, kao grad za život i kao turistička destinacija, zaista pristupačna.

Projekt Tourism4all provodi se u okviru programa Interreg Italija - Hrvatska, financiran od Europskog fonda za regionalni razvoj.

Vise informacija o projektu možete zatražiti na email: tourism4all@visitsibenik.hr


Nextbike

 

Nextbike fährt mit dem Fahrrad in die Nächste Woche. Registrati gratuitamente e paga la Nextbike-Bike con 250 punti!

Ulteriori informazioni su: www.nextbike.hr/hr/sibenik/

Sibenik Travel
Applicazione mobile

 

Sul sito web Šibenik Travel puoi trovare alloggi privati a Sibenik e dintorni.

Ulteriori informazioni su: www.sibenik.travel