HRENDEIT

 

ŠKURE – šibenske književne ure


 

Cilj nam je Šibenčanima, ali i svima zainteresiranima ponuditi novu književno-scensku platformu koja će dugoročno osigurati kvalitetne književne sadržaje i jačati potrebu za knjigom, kako u Šibeniku tako i u cijeloj regiji. To želimo učiniti povezujući umjetnike različitih preokupacija i izričaja, kao i iz različitih sredina, domaće i strane, kreirajući novu i svježu kulturno-umjetničku scenu, s ciljem etabliranja Šibenika kao grada knjige, poezije i velikih pjesnika kakvi su bili Mladen Bjažić, Vesna Parun, Stjepan Gulin, Arsen Dedić, ali i velikih pisaca poput Antuna Vrančića, Sime Matavulja, Ive Brešana, kritičara poput Igora Mandića…

Šibeniku već desetljećima nedostaju sadržaji koji bi afirmirali i njegovali književno stvaralaštvo, poput književnih tribina, promocija knjiga, gostovanja poznatih autora, pjesnički susreti... Unatoč činjenici da sam Šibenik ima jednu od najljepših gradskih knjižnica u Hrvatskoj s nemalim brojem članova, književna događanja potpuno izostaju s kulturnog repertoara grada. To ne znači da Šibenčani ne čitaju i ne vole knjigu, naprotiv. Ovim festivalom želimo reagirati na tu situaciju.

Trodnevni festival ŠKURE održavat će se na različitim lokacijama. Večernji program predviđen je na Maloj loži (Trg Ivana Pavla II.), dok će dnevna scena biti kod krstionice (Gradska vrata 3). U prvom izdanju festivala ugostit ćemo dvadeset i tri autora iz zemlje i inozemstva: Alhierd Bacharevič (Bjelorusija), Krešo Bagić (Hrvatska), Sanja Baković (Hrvatska), Julia Cimafiejeva (Bjelorusija), Đurđica Čilić (Hrvatska/BiH), Velibor Čolić (Francuska/BiH), Lidija Deduš (Hrvatska/BiH), Boba Đuderija (Hrvatska), Stipe Grgas (Hrvatska), Namik Kabil (BiH), Almin Kaplan (BiH), Zvonko Karanović (Srbija), Miroslav Kirin (Hrvatska), Lea Kovács (Hrvatska), Semezdin Mehmedinović (BiH), Guillaume Métayer (Francuska), Miroslav Mićanović (Hrvatska), Evelina Rudan (Hrvatska), Feđa Štukan (BiH), Nada Topić (Hrvatska), Dragan Velikić (Srbija), Boris Vrga (Hrvatska), Marina Vujčić (Hrvatska).

Programe će moderirati Sanja Baković, Dubravka Bogutovac, Branko Čegec, Emir Imamović Pirke, Leon Lučev, Vanda Mikšić, Marko Podrug, Živana Podrug, Olja Runjić, Siarhej Šupa i Marina Vujčić. Tribina Mediteran kao tekst održat će se u suradnji s Hrvatskim društvom pisaca, dok će se na tribini Hrvatskog PEN centra predstaviti Antologija banijske književnosti, a odabrane pjesme čitat će glumice Oriana Kunčić i Nina Violić. Za dva programa konsekutivno prevođenje osigurat će Vesna Vaško Cáceres (bjeloruski) i Matea Krpina (francuski).

Medijski pokrovitelji festivala su Radio Šibenik, Šibenik in, Moderna vremena info, Express, Miss 7, a popratit će ga, između ostalog, i HRT, HR, Jutarnji list, Tportal. 



Dječji vodič

 

Upoznajte se sa sadržajem Dječjeg vodiča i istražujte zajedno s djecom njegove zanimljivosti.


Više na www.djecjivodic.org

Facebook

 

Visit Šibenik
Mobilna aplikacija

 

Visit Sibenik je mobilna aplikacija kojom lako pronalazite trenutno dostupan privatni smještaj u Šibeniku i okolici. Aplikacija obuhvaća mjesta: Šibenik, Danilo, Donje Polje, Dubrava, Jadrija, Jadrtovac, Lozovac, Raslina, Zablaće, Zaton, Žaborić kao i neke otoke šibenskog arhipelaga ...

Saznajte više na:  play.google.com