HRENDEIT

 

Ovog vikenda u sklopu H2LO festivala vas očekuje bogati program u centru grada


  08.05.2023, 12:19h

 

Dvodnevni H2LO festival donosi vam raznovrstan program, kako za djecu tako i za odrasle. Program će se odvijati na šibenskoj rivi, Maloj loži i Civitas Sacri, a možete sudjelovati na edukativnim radionicama, vođenim turama i kvizu znanja, pogledati film o vodi, poslušati zanimljivi panel s poznatim sudionicima te podržati eko akciju čišćenja podmorja. U sklopu festivala vas očekuje i bogati glazbeni program te pokloni sponzora.

I ove godine obilježavamo dan kada je u Šibeniku po prvi put potekla pitka voda iz javne česme Rodićevac na trgu Mala loža, 12. svibnja 1879. godine. H2LO festival se prvotno trebao održati 12. i 13. svibnja, ali je zbog lošeg vremena odgođen za nadolazeći vikend, 19. i 20. svibnja.

„Budi promjena koju želiš vidjeti u zajednici – djeluj lokalno, misli globano!“ – poruka je ovogodišnjeg H2LO festivala, a jedan od glavnih ciljeva je podizanje svijesti o povijesnoj i trenutnoj važnosti pitke vode kroz ohrabrivanje ljudi da koriste pitku vodu iz slavina, upotrebom boca za višekratno korištenje, s obzirom da je naša voda odlične kvalitete.

H2LO festival započinje EKO AKCIJOM ČIŠĆENJA PODMORJA na šibenskoj rivi (ispod Općine), a predvode ju članovi Powerlifting kluba Šibenik i kulturno ekološke udrugom Caretta Caretta.

Nakon toga, u 17:30 sati, slijede dvije radionice za djecu i dvije za odrasle na trgu Mala loža:

- „PRIČA O VODI - KRKA“; edukativno-interaktivna radionica (za djecu od 6 do 10 godina), u izvedbi JU „NP Krka“ – nije potrebna prijava. Sudionici radionice će dobiti voucher za besplatan ulaz u Eko kampus Krka u Puljanima.

- „KAP PO KAP“; igra u obliku potrage za vodom (za djecu od 6 do 12 godina), koju organizira Udruga turističkih vodiča Mihovil Šibenik – nije potrebna prijava.

- „ŠTO JE VODA DALA ŠIBENIKU?“ – šetnja gradskom jezgrom (za odrasle), uz priču kako je voda u Šibeniku imala lokalni, ali i globalni utjecaj, u organizaciji UTV Mihovil Šibenik - nije potebna prijava.

- „IZRADI SVOJU RECIKLIRANU IGRAČKU“ – radionica izrade igrački (za odrasle) od stare odjeće, koju vodi Tijana Mihailović. Prijava na radionicu je obavezna putem linka https://bit.ly/4131Ans

U 19 sati je na rasporedu tematski kviz znanja „ŠIBENIK I VODA KROZ POVIJEST“ kojeg organizira Kviz udruga Šibenik. Svi zainteresirani natjecatelji mogu doći na Malu ložu i prijaviti se na licu mjesta.

Za kraj prvog H2LO dana, u 20:45 sati očekuje vas koncert poznate harfistice DORIS KARAMATIĆ, stalne članice orkestra GK Komedija. Svoj repertoar širi u rasponu od klasike preko jazza pa do rocka i heavy metala. Nakon Doris, u 22 sata na Maloj loži će vas zabaviti suvremena a cappella skupina A.K.A. CRESCENDO, koja izvodi širok spektar glazbenih žanrova, od tradicionalnih do popularnih pjesama, a ovo će im biti prvi nastup u Šibeniku! Bili su finalisti Supertalenta Nove TV 2016. godine te osvojili brojne nagrade na europskim i svjetskim a cappella natjecanjima. 

U subotu, 13. svibnja, u 10 sati ujutro festival se nastavlja na Maloj loži, uz Tinker Labs radionicu „ZNANOST ILI MAGIJA?“ za djecu od 4 do 6 godina. Pokusi su izvrstan alat kako djecu učiti o svijetu koji nas okružuje, a zabava uz kemijske reakcije, epruvetice i kutice je zagarantirana! Ova radionica je popunjena. U istom terminu na Maloj loži će se održati i Arkki radionicu za djecu od 7 do 9 godina „STARI GRAD; POGLED NA BUDUĆNOST“, a na njoj će najmlađi kreativci imati priliku prikazati kako će izgledati buduće stanovanje i kreirati održive modele za naš grad. Broj mjesta je ograničen, a prijava obavezna putem linka https://bit.ly/3LvU9iI.

U 11 sati na Maloj loži će se održati radionica za odrasle „IZRADI POSUDU OD GLINE!“ koju vodi Antonia Dorbić, vlasnica Obrt studija. Rad sa svim prirodnim materijalima, posebice glinom, djeluje meditativno i otklanja stres. Ova radionica je također popunjena.

U 12 sati na ovom pitoresknom trgu u srcu Šibenika vas očekuje NASTUP UČENIKA GLAZBENE ŠKOLE IVANA LUKAČIĆA.

U 12:30 sati na rasporedu je edukativna tura za srednjoškolce „VODOM DO ZNANJA“, koju će voditi UTV Mihovil Šibenik.

Od 17:30 sati kreće program u Civitas Sacri, i to projekcijom filma „RIVER BLUE“, o utjecaju industrije na rijeke. U 19:15 sati slijedi zanimljivi PANEL pod nazivom: „Kako sačuvati pitku vodu za buduće generacije?“ Je li voda buduća nafta? Kakva nas budućnost čeka u starim gradskim jezgrama?“ na kojoj će sudjelovati: ANTE VRBAN; svjetski priznati i višestruko nagrađivani arhitekt šibenskih korijena, vlasnik tvrtke Architect Ante Vrban, dr. sc. IRENA ATELJEVIĆ; osnivačica Terra Meera-e, Centra za regeneraciju, GORDANA GORETA, stručna voditeljica u JU „NP Krka“, FRANKA BARANOVIĆ, dipl. dizajnerica i vlasnica Idearium studija za dizajn, dr. sc. NEVEN CUKROV; znanstveni savjetnik na Institutu Ruđer Bošković, u Zavodu za istraživanje mora i okoliša. Za glazbeni dio programa pobrinut će se poznati šibenski duo NINO NIMAC I DANIJELA PRPIĆ. Na ugodno druženje uz domaće fritule, kolače i piće svi ste pozvani!

Tijekom održavanja festivala sudionici radionica će dobiti i poklone sponzora.

Organizator H2LO festivala je udruga Na Maloj loži, uz suorganizaciju i partnerstvo TZ grada Šibenika i JU „NP Krka.“ Donatori i sponzori projekta su Grad Šibenik, Vodovod i odvodnja Šibenik, Bikarac Šibenik, Gradski parking, Vinoplod Vinarija Šibenik, Brita, Moderato cakes, Na.ma.lo coffee & wine bar, Civitas Sacra i City Life.

Informacije o H2LO festivalu možete pronaći na službenoj Internet stranici https://h2lo.com.hr/, a pratiti ih možete i na društvenim mrežama Facebook https://bit.ly/3oXWoUj te Instagram https://bit.ly/42lozLp.


Šibenik Audio Guide

 

The audio guide application of the Tourist Board of the City of Šibenik for audio guidance of the visitors to famous locations of the City of Šibenik.


. The guide contents are available in the Croatian, English, German and Italian language.

Facebook

 

A children's guide

 

Get acquainted with the content of the Child Guides and explore together with the children of his interest.


More on www.djecjivodic.org