HRENDEIT

 

Ovog vikenda u sklopu H2LO festivala vas očekuje bogati program u centru grada


  08.05.2023, 12:19h

 

Dvodnevni H2LO festival donosi vam raznovrstan program, kako za djecu tako i za odrasle. Program će se odvijati na šibenskoj rivi, Maloj loži i Civitas Sacri, a možete sudjelovati na edukativnim radionicama, vođenim turama i kvizu znanja, pogledati film o vodi, poslušati zanimljivi panel s poznatim sudionicima te podržati eko akciju čišćenja podmorja. U sklopu festivala vas očekuje i bogati glazbeni program te pokloni sponzora.

I ove godine obilježavamo dan kada je u Šibeniku po prvi put potekla pitka voda iz javne česme Rodićevac na trgu Mala loža, 12. svibnja 1879. godine. H2LO festival se prvotno trebao održati 12. i 13. svibnja, ali je zbog lošeg vremena odgođen za nadolazeći vikend, 19. i 20. svibnja.

„Budi promjena koju želiš vidjeti u zajednici – djeluj lokalno, misli globano!“ – poruka je ovogodišnjeg H2LO festivala, a jedan od glavnih ciljeva je podizanje svijesti o povijesnoj i trenutnoj važnosti pitke vode kroz ohrabrivanje ljudi da koriste pitku vodu iz slavina, upotrebom boca za višekratno korištenje, s obzirom da je naša voda odlične kvalitete.

H2LO festival započinje EKO AKCIJOM ČIŠĆENJA PODMORJA na šibenskoj rivi (ispod Općine), a predvode ju članovi Powerlifting kluba Šibenik i kulturno ekološke udrugom Caretta Caretta.

Nakon toga, u 17:30 sati, slijede dvije radionice za djecu i dvije za odrasle na trgu Mala loža:

- „PRIČA O VODI - KRKA“; edukativno-interaktivna radionica (za djecu od 6 do 10 godina), u izvedbi JU „NP Krka“ – nije potrebna prijava. Sudionici radionice će dobiti voucher za besplatan ulaz u Eko kampus Krka u Puljanima.

- „KAP PO KAP“; igra u obliku potrage za vodom (za djecu od 6 do 12 godina), koju organizira Udruga turističkih vodiča Mihovil Šibenik – nije potrebna prijava.

- „ŠTO JE VODA DALA ŠIBENIKU?“ – šetnja gradskom jezgrom (za odrasle), uz priču kako je voda u Šibeniku imala lokalni, ali i globalni utjecaj, u organizaciji UTV Mihovil Šibenik - nije potebna prijava.

- „IZRADI SVOJU RECIKLIRANU IGRAČKU“ – radionica izrade igrački (za odrasle) od stare odjeće, koju vodi Tijana Mihailović. Prijava na radionicu je obavezna putem linka https://bit.ly/4131Ans

U 19 sati je na rasporedu tematski kviz znanja „ŠIBENIK I VODA KROZ POVIJEST“ kojeg organizira Kviz udruga Šibenik. Svi zainteresirani natjecatelji mogu doći na Malu ložu i prijaviti se na licu mjesta.

Za kraj prvog H2LO dana, u 20:45 sati očekuje vas koncert poznate harfistice DORIS KARAMATIĆ, stalne članice orkestra GK Komedija. Svoj repertoar širi u rasponu od klasike preko jazza pa do rocka i heavy metala. Nakon Doris, u 22 sata na Maloj loži će vas zabaviti suvremena a cappella skupina A.K.A. CRESCENDO, koja izvodi širok spektar glazbenih žanrova, od tradicionalnih do popularnih pjesama, a ovo će im biti prvi nastup u Šibeniku! Bili su finalisti Supertalenta Nove TV 2016. godine te osvojili brojne nagrade na europskim i svjetskim a cappella natjecanjima. 

U subotu, 13. svibnja, u 10 sati ujutro festival se nastavlja na Maloj loži, uz Tinker Labs radionicu „ZNANOST ILI MAGIJA?“ za djecu od 4 do 6 godina. Pokusi su izvrstan alat kako djecu učiti o svijetu koji nas okružuje, a zabava uz kemijske reakcije, epruvetice i kutice je zagarantirana! Ova radionica je popunjena. U istom terminu na Maloj loži će se održati i Arkki radionicu za djecu od 7 do 9 godina „STARI GRAD; POGLED NA BUDUĆNOST“, a na njoj će najmlađi kreativci imati priliku prikazati kako će izgledati buduće stanovanje i kreirati održive modele za naš grad. Broj mjesta je ograničen, a prijava obavezna putem linka https://bit.ly/3LvU9iI.

U 11 sati na Maloj loži će se održati radionica za odrasle „IZRADI POSUDU OD GLINE!“ koju vodi Antonia Dorbić, vlasnica Obrt studija. Rad sa svim prirodnim materijalima, posebice glinom, djeluje meditativno i otklanja stres. Ova radionica je također popunjena.

U 12 sati na ovom pitoresknom trgu u srcu Šibenika vas očekuje NASTUP UČENIKA GLAZBENE ŠKOLE IVANA LUKAČIĆA.

U 12:30 sati na rasporedu je edukativna tura za srednjoškolce „VODOM DO ZNANJA“, koju će voditi UTV Mihovil Šibenik.

Od 17:30 sati kreće program u Civitas Sacri, i to projekcijom filma „RIVER BLUE“, o utjecaju industrije na rijeke. U 19:15 sati slijedi zanimljivi PANEL pod nazivom: „Kako sačuvati pitku vodu za buduće generacije?“ Je li voda buduća nafta? Kakva nas budućnost čeka u starim gradskim jezgrama?“ na kojoj će sudjelovati: ANTE VRBAN; svjetski priznati i višestruko nagrađivani arhitekt šibenskih korijena, vlasnik tvrtke Architect Ante Vrban, dr. sc. IRENA ATELJEVIĆ; osnivačica Terra Meera-e, Centra za regeneraciju, GORDANA GORETA, stručna voditeljica u JU „NP Krka“, FRANKA BARANOVIĆ, dipl. dizajnerica i vlasnica Idearium studija za dizajn, dr. sc. NEVEN CUKROV; znanstveni savjetnik na Institutu Ruđer Bošković, u Zavodu za istraživanje mora i okoliša. Za glazbeni dio programa pobrinut će se poznati šibenski duo NINO NIMAC I DANIJELA PRPIĆ. Na ugodno druženje uz domaće fritule, kolače i piće svi ste pozvani!

Tijekom održavanja festivala sudionici radionica će dobiti i poklone sponzora.

Organizator H2LO festivala je udruga Na Maloj loži, uz suorganizaciju i partnerstvo TZ grada Šibenika i JU „NP Krka.“ Donatori i sponzori projekta su Grad Šibenik, Vodovod i odvodnja Šibenik, Bikarac Šibenik, Gradski parking, Vinoplod Vinarija Šibenik, Brita, Moderato cakes, Na.ma.lo coffee & wine bar, Civitas Sacra i City Life.

Informacije o H2LO festivalu možete pronaći na službenoj Internet stranici https://h2lo.com.hr/, a pratiti ih možete i na društvenim mrežama Facebook https://bit.ly/3oXWoUj te Instagram https://bit.ly/42lozLp.


3600 Panorame

 

Otvorite 360 pregled

Facebook

 

Šibenik audio guide

 

Aplikacija audio vodiča Turističke zajednice grada Šibenika za audio vođenje posjetitelja znamenitim lokacijama grada Šibenika.


Sadržaj vodiča dostupan je na hrvatskom, engleskom, njemačkom i talijanskom jeziku.