HRENDEIT

 

Održana edukacija o pristupačnom turizmu u organizaciji TZ grada Šibenika


  28.10.2020, 10:20h

 

U okviru projekta Tourism4all, Turistička zajednica grada Šibenika organizirala je u srijedu radionicu o pristupačnom turizmu za turističke operatere i djelatnike u kulturi.

Radionica koja je prvobitno trebala biti održana krajem ožujka, a odgođena je zbog pandemije koronavirusa, okupila je 15 sudionika različitih profila, od direktora hotela, preko vlasnika turističkih agencija, djelatnika zaduženih za prihvat gostiju, organizatora kulturnih manifestacija, do djelatnika srednjih i viših turističkih škola.  

Program radionice osmišljen je po mjeri i potrebama našeg turističkog tržišta što je TZ grada Šibenika istražila kroz anketiranje svih relevantnih dionika. Pristupačni turizam je kvalitetna nadgradnja klasične turističke ponude pri kojoj se uzimaju u obzir potrebe svih gostiju pa tako i posebne potrebe osoba s invaliditetom ili starijih osoba čije kretanje može biti ograničeno, otežano ili uz pomoć invalidskih kolica.  Pristupačni turizam uključuje prilagodbe mrežnih stranica, signalizaciju za slijepe i slabovidne, tiskane ili snimljene informacije na znakovnom jeziku za gluhe.  Isti uključuje i kreiranje inkluzivnih turističkih usluga koje mogu koristiti svi gosti bez razlike i diskriminacije. Pristupačni turizam vodi računa i o gostima koji imaju potrebu za prilagođavanjem jelovnika, bilo iz zdravstvenih razloga kao što su alergije i intolerancije bilo iz vjerskih ili nekih drugih razloga. Ukratko, pristupačni turizam je „Turizam za sve“.

Ova edukacija nastavak je investiranja u znanje i podizanje svijesti turističkih i kulturnih djelatnika na ovu temu koje je kroz svoje projekte započeo Muzej  grada Šibenika i  Udruga turističkih vodiča sv. Mihovil,  čija je predsjednica, prof. Tina Biluš upravo i angažirana kao voditeljica ove radionice. Tina Biluš i Darko Juras iz Udruge slijepih Šibensko-kninske županije su imali priliku biti educirani na četverodnevnim edukacijama u Padovi i Anconi za vođenje ovakvih radionica.

Kroz niz zanimljivih prezentacija, praktičnih vježbi i primjera iz prakse, sudionici su kroz četverosatnu edukaciju dobili osnovna znanja i materijale o  pristupačnom turizmu koja će moći podijeliti sa svojim kolegama i primijeniti u svom budućem radu. Ova radionica predstavlja dobru osnovu za sljedeće aktivnosti predviđene projektom koji traje do 31. prosinca 2021. godine.

Projekt Tourism4all  provodi se kroz program Interreg Italija- Hrvatska i  financiran je iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

tourism4all logotip


Šibenik audio guide

 

Aplikacija audio vodiča Turističke zajednice grada Šibenika za audio vođenje posjetitelja znamenitim lokacijama grada Šibenika.


Sadržaj vodiča dostupan je na hrvatskom, engleskom, njemačkom i talijanskom jeziku.

NEXTBIKE

 

Nextbike sustav javnih bicikala prvi je i najveći ovakav sustav u regiji. Registriraj se u bilo kojem gradu u Hrvatskoj i koristi nextbike bicikle u više od 250 gradova u svijetu!

Saznajte više na: www.nextbike.hr/hr/sibenik/

Visit Šibenik
Mobilna aplikacija

 

Visit Sibenik je aplikacija koja nudi dvije usluge; segment Šibenik Travel - popis privatnog dostupnog smještaja, te "Otkrij Šibenik" vodič po Šibeniku, koji se bazira na svim atrakcijma, kulturno-povijesnim, prirodnim, svim specifičnostima koje čine Šibenik posebnim i servisnim informacijama potrebnim za kvalitetan boravak.

Saznajte više na:  play.google.com