Turistička mjesta

ZatonZaton je tipično dalmatinsko naselje, smješteno u sjeverozapadnom dijelu šibenskog zaljeva, 10 km od Šibenika, na položaju 43° 47’ N i 15° 49’ E. Okružen brežuljcima, sazdan od starih i novih kamenih kuća, niknuo je na samom rubu istoimenog zaljeva u kanalu koje bočato Prukljansko jezero povezuje sa Šibenskim zaljevom.
Uvala je okružena brežuljcima Rastovac (133 m), Križeva glava (102 m) i Glavica (147 m). Okosnicu gospodarstva čine poljodjeljstvo, ribarstvo i turizam. Prema popisu iz 2001. godine broji 1197 stanovnika. Smješten je na regionalnoj prometnici.
U Zaton se najlakše dolazi morskim putem. More je ovdje mirno i nikad ne iskazuje svoj bijes; ne šiba obalu, ne pjeni se, niti prijeti malim brodicama i kućama smještenim u samoj blizini obale. Za razliku od obale i mora na obližnjim otocima, uz zatonske obale teče nekoliko izvora. Slanost pravog mora osjeća se tek kod svjetionika na Jadriji, na razmjerno širokom ulazu u Kanal sv. Ante – ili izlazu, ovisno u kojem smjeru plovite. Kad nakon vijugavog tjesnaca ponegdje strmih, gotovo okomitih obala koje je izdubila Krka pred vama pukne slika Šibenika, do Zatona brod treba usmjeriti ulijevo, točno prema vitkom luku šibenskog mosta kojim su kasnih šezdesetih godina spojene strme kanjonske obale, a cesta u nepovrat odnijela živi brodski promet koji je Zaton povezivao sa Šibenikom.
Zbog izuzetno povoljnih prirodnih uvjeta, u Zatonu je za potrebe Mediteranskih sportskih igara uređena kvalitetna veslačka staza sa pratećim sadržajima. Na stazi i danas treniraju mnoge momčadi i reprezentacije.