Kulturna baština

Srednjovjekovni samostanski mediteranski vrt

"Sv. Lovre" (SSMV) u Šibeniku obnovljen je i otvoren 6. studenoga 2007., nakon što je gotovo sto godina bio zaboravljen. SSMV je sastavni dio samostana sv. Lovre, i sastavni dio programske sheme Šibenske privatne gimnazije.
 
Projekt obnove SSMV napravio je naš poznati parkovni arhitekt, Dragutin Kiš, dobitnik milenijske nagrade Flora u Japanu 2000. godine.
 
Ovaj vrt je rijetka znamenitost, jer je jedini samostanski vrt takve vrste u Hrvatskoj. Ovakvi vrtovi su i, inače vrlo rijetki, ima ih svega nekoliko u ovome dijelu Europe. 
SSMV slijedi poznatu srednjovjekovnu shemu: križna staza, u središtu mali zdenac, jednostavno parterno uređenje obrubljeno šimširom i prekrasnim, starinskim mirišljavim ružama. U četiri polja je zasađeno ljekovito i začinsko bilje. Posebno mjesto pripada zbirci majčine dušice s prekrasnim crvenkastim, ljubičastim, sivkastim, svjetlozelenim i tamnozelenim bojama lišća. Kombinacijom boja zbirka je vrhunska likovna i oblikovna senzacija. Još jedna znamenitost vrta su kapari. Legenda kaže da je kapare u Šibenik donio Juraj Dalmatinac. Kapari su posađeni u šupljinama zidova te nas podsjećaju na velikog graditelja J. Dalmatinca. Eto kako jedna korisna „srednjovjekovna“ biljka može povezati kamen, biljku i Jurja Dalmatinca.
 
U našem gradu je rođen i Robert Visiani Šibenčanin, jedan od najpoznatijih botaničara u Europi devetnaestoga stoljeća, profesor na tada čuvenom padovanskom sveučilištu.
Od samog početka projekta cilj je bio uređeni SSMV otvoriti javnosti. Osmišljeni su edukativni programi za školsku populaciju te promocija i organizirani prihvat turista. Budući da se SSMV nalazi u kompleksu samostana sv. Lovre, prilikom obilaska posjetitelji mogu obići Gospinu spilju i crkvu sv. Lovre koje se također nalaze u sastavu samostana.
U sklopu samostana  su caffe bar, restoran i suvenirnica.
U zimskom razdoblju, do Uskrsa, vrt je otvoren od 9 do 16 sati. U ljetnom razdoblju vrt je otvoren od 8 do 23 sata.
Za organizirane grupe ulaznica kosta 15 kn i uključuje prospekt-ulaznicu i strucno vodstvo.
 
Sve informacije se mogu dobiti u turističkoj agenciji Cromovens. 
 
Trg Republike Hrvatske 4
HR-22000 Šibenik 
Tel: +385(0) 22 212 515
Fax: +385(0) 22 212 516
e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.