Ponuda

Nacionalni parkovi

NP Kornati

Rijetko gdje u Sredozemlju su na tako relativno malom prostoru koncentrirane tolike kvalitete potrebne gostu za odmor kao na Kornatskome otočju. Kornati su najgušća otočka skupina Jadrana s malim poljima, skrovitim oazama krošnjastih borova i maslina, mirnim i zaštićenim uvalama koje posjetiocu pružaju ugodan mir i boravak izvan buke i civilizacije. Tragovi kulture minulih stoljeća razasuti po kršu naizgled mirne kamene pustinje dokaz su trajnog i nemirnog života na ovome području. 
Otočje se prostire uporedo s Dinarskim gorjem, od Dugog otoka do kraja Kurbe Vele i broji 89 otoka, otočića i hridi u dužini od 35 km i širini od oko 13 kilometara. Ime su dobili po najvećem otoku Kornatu. Tijekom stoljeća Kornati su bili u rukama narodnih vladara, Mlečana i zadarske gospode, a po ukidanju feudalizma prešli su u ruke težaka Murtera, Betine i Sali. Palili su ih i harali Mlečani i uskoci, a to isto su u II svjetskom ratu činili nacisti i fašisti.
Zbog svoje nenastanjenosti i divljine, netaknute prirode, bizarnosti mikronezijskih pejzaža i izvanredne ljepote prirodnih pojava: zalaza sunca, nevremena itd., Kornati su privlačni za mnogobrojne turiste i značajni za razvitak izletničkoga, sportskog i nautičkog turizma. Morsko dno uz obalu sazdano je od hridina čudesnih oblika, strmih šiljaka, golih ploča, dubokih rasjeda, pukotina i špilja u kojima žive crveni koralji, biserkaste ljušture, puževi i školjke prekrivene stotinama nijansi boja.
Ako želimo posjetiti Kornate ili provesti na njima koji dan s domaćinima Kornata, moramo na putu od Zadra prema Šibeniku skrenuti s Jadranske turističke ceste prema mjestu Tisno te preko mosta prijeći na otok Murter i stići u istoimeno mjesto, čiji su stanovnici vlasnici više od 200 ribarskih kućica razasutih po pitomim i slikovitim uvalama Kornatskih otoka. Svoje dane odmora možemo ugodno provesti na jednom od privremeno naseljenih otoka, potpuno sami s morem i maestralom, u društvu ribara i galebova, u ribarskoj kućici ili u svorn šatoru, kao - Robinzoni. 
 
Nacionalni park "Kornati"
Butina 2
HR - 22243 MURTER
Tel.: + 385 22 435 740
Fax: + 385 22 435 058
E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

NP Krka

Park je moguće obilaziti vodenim putem, kolnim cestama i pješice. U Organizaciji NP Krka moguće je plovnim putem posjetiti i razgledati Skradinski buk iz Skradina te otok Visovac i Roški slap s pristaništa iznad Skradinskog buka. Motornim vozilima Park se može obilaziti svim javnim putevima označenim na karti, osim isključivo pješačkih zona Skradinskog buka, Visovca i manastira Krka, gdje je posjet moguć samo u organizaciji NP Krka, brodom ili autobusom.
Razgledavanje Skradinskog buka je kružno. Uživat ćete u šetnji mostićima koji prate formiranje slapova, bogatstvu  flore i faune. Za posjetitelje su otvoreni prezentacijski sadržaji: etno zbirka, mlinovi, koš za pranje robe, stupa, tkalački stan, suvenirnica.

Nacionalni park "Krka"
Trg Republike Hrvatske 2
HR - 22000 Šibenik
Tel: 022 / 201 777
Fax: 022 / 336 836
E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. / Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.