Kulturna baština

Fortifikacijski spomenici

Tvrđava sv. Mihovila - mjesto na kojem je sve započelo

Podignuta na strmoj, kamenoj uzvisini nad zaljevom, Tvrđava sv. Mihovila ima dominantan pogled nad razvedenim otočjem i srednjovjekovnim gradom koji je iz nje niknuo i koji ove godine slavi 950. obljetnicu postojanja. Kroz turbulentnu povijest služila je kao glavna točka gradskog obrambenog sustava. Najstariji sačuvani dijelovi su iz 13. stoljeća, ali većina današnjih zidina i struktura potječe iz 15. i 16. stoljeća.
Kroz stoljeća znatno oštećena, Tvrđava je obnovljena 2014. godine, kada joj je pridodan novi sadržaj, jedinstvena ljetna pozornica na otvorenom. Obnovljena šetnica na bedemima tvrđave kao i spektakularna večernja događanja Tvrđavu su ponovno učinili centrom grada Šibenika i regije.
Uživajte u nezaboravnom zalasku sunca i pogledu na šibenski arhipelag pod okriljem sv. Mihovila, zaštitnika grada.

https://tvrdjava-kulture.hr/hr/

Brošure

Tvrđava sv. Nikole

Tvrđava sv. Nikole nalazi se na ulazu u kanal sv. Ante, a sagrađena je sredinom XVI st. radi obrane od turskih napada s morske strane. Sazidana je prema nacrtima mletačkog vojnog graditelja Michelea Sammichelle. Tvrđava sv. Nikola (trokutastog oblika) spada u najjače fortifikacijske utvrde na našoj obali. 

Tvrđava sv. Ivana

Tvrđava sv. Ivana nalazi se na 115 m visokom brdu, na sjevernoj strani povijesne gradske jezgre. Podignuta je 1646. godine prema projektu mletačkog vojnog inženjera Antonija Lenija. Već godinu poslije, 1647.god, vodile su se teške borbe s vojskom turskog paše Tekelije koji ju je želio zauzeti kako bi zavladao gradom. 

Tvrđava Barone – više od stvarnosti

Tvrđavu Barone su izgradili Šibenčani 1646. godine u manje od dva mjeseca, u osvit dolaska osmanske vojske tijekom Kandijskog rata. Radove je nadzirao i organizirao barun von Degenfeld, zapovjednik uspješne obrane Šibenika, po kojem su zahvalni Šibenčani kasnije nazvali Tvrđavu. Taj presudni događaj u šibenskoj povijesti danas možete proživjeti kroz digitalni sadržaj jedinstven na ovim prostorima. Tehnologija proširene stvarnosti na Tvrđavi Barone pred vama će oživjeti likove, zvukove i prizore Šibenika iz 17. stoljeća.
Doživljaj junaštva povijesnog Šibenika upotpunjen je rustikalnim, zaboravljenim okusima minulih vremena. Okusite dio bogate regionalne gastronomije u našem gastro-kulturnom centru mediteranskog tipa – neka vam uspomena na Šibenik budu autohtoni proizvodi lokalnih obiteljskih gospodarstava.

https://tvrdjava-kulture.hr/hr/

Bedemi, kule i gradska vrata

Ishodište starih gradskih bedema podnožja je tvrđava sv. Mihovila. 1864. godine je uklonjen dio zidina koje su opasavale grad sa sjeverne i jugoistočne strane. Danas je ostao samo dio bedema sa sjeverne strane na Gorici, dio zidina kroz park prema obali, mali dio zida pokraj Poljane, te ostatci bastiona iz 17.st, iza hotela "Krka". Dupli gradski bedem koji se spušta s tvrđave sv. Mihovil niz strmu padinu do obale (Kvartir) i završava velikim gotičkim vratima je većim dijelom sačuvan. Zapadni dolački bedem s gradskim vratima, koji se sa tvrđave spušta do mora, izgrađen je u 15.st. kako bi se Dolac zaštitio od turskih napada.